Jari Heikkilä (2016) on kirjoittanut erinomaisen diplomityön päätöksentekoprosessin vaikutuksesta rakennushankkeen toteutusmuodon valintaan, jota suoraan sivulta 31 lainaten:
”— tilaaja pyrkii toteutusmuotoa valitessaan löytämään riskittömimmän vaihtoehdon. Kynnys uuden kokeiluun on suuri, mikäli vaihtoehtoihin liittyy epävarmuutta, eikä tilaaja edes harkitse uusien toteutusmuotojen käyttöönottoa, ellei tunne siihen liittyviä ihastuttavuusominaisuuksia”.
Pureudutaan kolmeen kohtaan, joilla epävarmuuteen liittyviä riskejä pienennetään.
Step 1. Päätöksentekotilanteessa pyrimme löytämään riskittömimmän vaihtoehdon
Putkiremonttihanke on aina monimutkainen kokonaisuus taloyhtiölle, johon perinteinen kokonaishintainen kilpailu-urakointi tarjoaa tutun toimintatavan. Eteneminen tapahtuu tutun sapluunan kautta: jokaiselle vaiheelle on olemassa sisältö ja aikataulu.
Putkiremontin vaiheittainen rakentuminen tuo vertailtavat vaihtoehdot päätettäväksi hallitussa järjestyksessä. Myös budjetti tarkkenee tarjousten myötä.
Monissa vaihtoehtoisissa toteutustavoissa suunnittelu- ja toteutusvaihe limitetään. Tällöin joka vaihetta ei pystytä kilpailuttamaan valmiilla tiedoilla, vaan lähtötietoihin perustuvien arvioiden osuus kasvaa ja taloyhtiön on enemmän luotettava kumppaneiden asiantuntijuuteen.
Kun huomioi yleisesti putkiremontissa tunnistetut taloyhtiön tavoitteet (mukaillen Heikkilä, 2016):
- aikataulun varmuus,
- kustannusten varmuus,
- suunnitteluratkaisujen laatu,
- suunnitteluratkaisujen toteuttamisen varmuus,
- hankkeen joustavuus ja ohjattavuus sekä
- tilaajan työmäärät ja vastuut,
ja taloyhtiön hallituksen vastuun päätöksistä, voi taloyhtiölle syntyä tunne oman roolin siirtymisestä kuskin paikalta apukuskiksi. On luotettava, että hankekumppanit ajavat taloyhtiön etua. Tunne lisää vaihtoehtoisesta toteutustavasta muodostuvaa riskin kokemusta.
Step 2. Esitellään ihastuttavuusominaisuudet
Step 3. ”14 vuorokauden vaihto- ja palautusoikeus”
Ei riitä, että vaihtoehtoinen toteutustapa tarjoaa etuja. Valinnan kynnystä täytyy madaltaa tarjoamalla ”palautusokeus”, jolloin taloudellinen riski valinnasta on minimaalinen ja kokemus siitä, että voi palata takaisin, säilyy.
Taloyhtiön putkiremontissa tämä voi tarkoittaa esimerkiksi edullista konsultaatioviikkoa hankesuunnitteluvaiheen jälkeen. Taloyhtiön teettämän hankesuunnitelman perusteella voidaan esittää vaihtoehtoisen toteutustavan kustannusrakenne, tekniset ratkaisut ja alustava aikataulu.
Mikäli taloyhtiö ei halua edetä, realisoituu riski taloyhtiölle nimellisenä korvauksena tehdystä työstä. Tässäkin tapauksessa taloyhtiö saa kattavan tietopaketin putkiremonttihankkeen raameista, jota voidaan hyödyntää jatkossa.
Mikäli taloyhtiö päättää edetä konsultaatioviikon jälkeen, ovat edellytykset lähteä edistämään putkiremonttihanketta jo olemassa ja toteutussuunnittelu voidaan aloittaa hyvinkin nopeasti.